Chippen

Van slechts 13% van de katten die in het dierenasiel terechtkomen wordt de eigenaar terug gevonden. Veel ‘binnenkatten’ worden niet gechipt, ‘omdat ze toch nooit buiten komen’. In de praktijk blijkt echter dat ook deze katten regelmatig vermist raken.

Daarom is ons advies: Chip je dier!

Sinds 1 april 2013 geldt een verplichte identificatie en registratie voor pups die na die datum geboren zijn en voor ná die datum geïmporteerde honden. Ook is het verplicht elke hond, kat of fret die naar het buitenland gaat te identificeren door middel van een chip.

Via het chipnummer, dat in het dierenpaspoort wordt gezet, is het dier aan het paspoort gelinkt en kan gecontroleerd worden of het betreffende dier gevaccineerd is en voldoet aan de invoereisen. Daarnaast verplichten de meeste dierverzekeringen een chip.

Wat doet de dierenarts?

De chip is ongeveer zo groot als een rijstkorrel. Met een naald wordt de chip onder de huid aangebracht. De meeste dieren reageren nauwelijks op deze ingreep. Daarna wordt met de chipreader gecontroleerd of de chip op zijn plaats zit. U wordt gevraagd uw adresgegevens, telefoonnummers en de gegevens van uw huisdier in te vullen op het Chipregistratieformulier. Deze gegevens worden door ons ingevoerd bij de BackHome Club. Op de website van de BackHome Club kunt u uw gegevens en die van uw huisdier terug vinden. Ook kunt u hier extra informatie en een foto van uw huisdier plaatsen. Bij vermissing kan uw huisdier dan ook aan de hand van deze foto worden herkend.

Meer informatie over chippen kunt u vinden op de website www.chipjedier.nl